O kotletach serowych zrobiło się głośno kilka lat temu, gdy zawojowały one oferty popularnych burgerowni i barów szybkiej obsługi. Szybko zyskały one popularność wśród miłośników sycących potraw, zwłaszcza tych, które bazują na dużych ilościach żółtego sera. Rozgrzewające serowe kotlety znakomicie wpisują się w charakter potraw, które tak lubimy przyrządzać w chłodniejszej porze roku. Jeśli chcesz dowiedzieć się, w jaki sposób się je przygotowuje oraz czy pasują one do burgerów, zapraszamy do lektury!
Jak robi się kotlety serowe?
Podstawą każdego takiego kotleta jest bloczek sera, zwykle o grubości od 1 do 2 centymetrów. Jeśli chodzi o jego gatunek, mamy wiele możliwości — takie dania najczęściej przygotowuje się z tych rodzajów, które pozbawione są dziur. Do najpopularniejszych z nich zaliczyć można m.in. edam czy goudę. Gdy już przygotujesz odpowiedni bloczek sera, pora na wypanierowanie go. W tym celu przygotuj głęboki talerz mąki, taki sam talerz roztrzepanego jajka, a także miskę z bułką tartą. Kotlet obtocz w mące, jajku i bułce tartej oraz pozostaw do smażenia.
W tym czasie zagrzej olej na patelni. Gdy będzie już gorący, powoli wsuń od niego kotlety serowe i smaż aż do ich zrumienienia się. Dobrze przyrządzone danie będzie mieć złocistą panierkę oraz miękkie, rozpływające się w ustach wnętrze. Kotlet serowy możesz przyprawić wedle uznania lub podawać z sosem.
Kotlety serowe — jak sprawdzają się w burgerach?
Burgery z kotletami serowymi cieszą się olbrzymią popularnością. Pokochali je zwłaszcza miłośnicy sycących posiłków z dużą ilością topionego, miękkiego sera. Takie danie jest nie tylko smaczne, ale i rozgrzewające, co czyni je idealnym pomysłem na obiad także w zimowym sezonie. Kotlety serowe w burgerach mogą być umieszczane obok lub zamiast mięsa wołowego. Na drugą z tych opcji chętnie decydują się nie tylko wegetarianie. Rozpływający się w ustach ser zapewnia niezapomniane wrażenia smakowe i sprawia, że ma się ochotę na jeszcze.
Burgerów z pysznymi kotletami serowymi można spróbować w lokalach i food truckach spod szyldu marki Pasibus. Tu może on zostać wybrany do każdej dostępnej w ofercie kanapki. „Seruś”, bo tak nazywany jest kotlet serowy w menu Pasibusa, to pyszny i sycący dodatek, którego nie odmówi sobie żaden miłośnik treściwych posiłków. Zajrzyj do lokali i food trucków tej marki i spróbuj, jak smakują najlepsze burgery Łódź.
Z czym podawać kotlety serowe?
Kotlety serowe można serwować solo, ale my polecamy jeść je jako główny składnik pysznego burgera. Decydując się na taki sposób ich podania, masz dużą dowolność w doborze dodatków — mogą to być zarówno warzywa, jak i mięso, plastry sera czy sosy. Do burgerów świetnie pasują też klasyczne frytki (ze zwykłych ziemniaków lub z batatów). Ciekawym sposobem na uzupełnienie dania z takim kotletem mogą być też kulki serowe, przyrządzane w podobny sposób co on sam. Do picia możesz wybrać orzeźwiający napój, ulubione piwo lub rozgrzewającą herbatkę z przyprawami korzennymi — możliwości jest mnóstwo, dlatego zasugeruj się gustem swoim oraz domowników.
- Zewnętrzny materiał partnerski